2min

Er zit een bug in de Google Chrome-browser voor Windows, deze zorgt ervoor dat de accuduur van je laptop flink wordt ingekort zolang je de browser open hebt staan. De bug zit alleen in de Windows-versie van de Chrome-browser en heeft te maken met de tijdinterval van de systeemklok. Aangezien veel mensen hun browser vrijwel nooit afsluiten, hebben ook veel mensen hier onbewust last van.

Het Windows-besturingssysteem maakt gebruik van intervallen om te bepalen of er taken uitgevoerd moeten worden. Als een computer niets te doen heeft (idle), dan staat het interval zo afgesteld dat het Windows-besturingssysteem 64 keer per seconde -elke 15,625 milliseconde- controleert of het taken moet uitvoeren. Als er meer rekenkracht van een computer wordt gevraagd, dan wordt deze interval door de applicatie in kwestie aangepast naar 1 milliseconde en wordt er dus 1000 keer per seconde gekeken wat er moet worden uitgevoerd.

Stroomverbruik neemt met 25% toe

Chrome kiest ervoor om bij het openen van de browser deze interval meteen aan te passen naar 1 milliseconde, ook als de browser gewoon openstaat maar verder niets te doen heeft. Dit is tevens het geval als je vervolgens in Word een document aan het typen bent, maar op de achtergrond nog Chrome open hebt staan. Dit zorgt ervoor dat de computer veel actiever bezig is en dus ook meer stroom verbruikt, afhankelijk van de hardware in je laptop kan het stroomverbruik met wel 25 procent toenemen.

Hoewel Chrome in dit geval het probleem veroorzaakt, kunnen we ook deels Windows de schuld geven. Het intervalsysteem is een goede oplossing om energie te besparen, maar één applicatie kan het idee vervolgens om zeep helpen omdat de interval globaal werkt. Microsoft zou er goed aan doen met een alternatief systeem te komen, of de interval instellingen vanuit Windows te reguleren als een applicatie niet actief gebruikt wordt.

Microsoft’s eigen Internet Explorer past de intervalinstelling ook aan als je bijvoorbeeld een video gaat bekijken op YouTube. Dan wordt de intervalinstelling eveneens naar 1 milliseconde aangepast, maar als je vervolgens YouTube verlaat en naar een meer statische website gaat, wordt de instelling teruggezet op de standaard van 15,625 milliseconde.

Linux- en Mac-gebruikers hebben geen last van deze bug omdat deze besturingssystemen gebruikmaken van een zogenaamd tickless-timermodel. Deze besturingssystemen werken niet op basis van een vast interval-systeem, maar op basis van hoe evenementen op de computer verlopen. Dit is een veel complexer systeem.

Google heeft de bug inmiddels intern toegewezen, dat betekent dat de ontwikkelaars van Chrome ernaar gaan kijken en hopelijk snel met een oplossing komen.