2min

Google maakte het vorig jaar al bekend maar nu is het realiteit geworden, de ondersteuning voor verouderde besturingssystemen in Google Chrome is gestaakt. Vanaf Google Chrome versie 50 worden Windows XP, Windows Vista en Mac OS X 10.8 Mountain Lion en ouder niet langer ondersteund.

De browser van Google werkt nu officieel alleen nog goed vanaf Windows 7 en hoger en vanaf Mac Os X 10.9 Mavericks. Mensen die gebruik maken van Google Chrome op een verouderd besturingssysteem zien al vanaf januari een melding in beeld dat het tijd wordt om hun besturingssysteem te vernieuwen.

Met deze stap verdwijnt er opnieuw een grote browser voor veel van deze besturingssystemen. Lange ondersteuning op verouderde besturingssystemen is iets wat we in de toekomst niet meer gaan zien. De ondersteuningsperiode voor software wordt juist alleen maar korter. Dit heeft er voornamelijk mee te maken dat veel updates voor besturingssystemen tegenwoordig gratis zijn zodat er sneller geïnnoveerd kan worden en de inkomsten voortaan uit andere bronnen komen dan licentie-inkomsten.

Mocht je nog beschikken over een Windows XP of Windows Vista-computer dan is het waarschijnlijk verstandig om eens te gaan kijken naar een nieuwe pc. In sommige gevallen kan het nog zinvol zijn om te upgraden naar Windows 10, maar sommige systemen zullen zo oud zijn dat vervangen misschien eenvoudiger en beter is.

Voor mensen met een verouderde Mac OS-versie is er goed nieuws, zij kunnen gewoon upgraden naar de laatste versie van Mac OS X. Er is door Apple de afgelopen maar weinig afscheid genomen van oude hardware, dus in principe moet iedereen kunnen updaten naar een nieuwere versie van dit besturingssysteem.