2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Het GfK heeft in opdracht van de SIDN, de Nederlandse domeinnaambeheerder, onderzoek gedaan naar het gebruik van apps op smartphones. Daaruit blijkt dat Nederlanders veel minder apps gebruiken dan een jaar geleden. De populariteit van apps lijkt een beetje op zijn retour te zijn.

Vorig jaar gebruikte Nederlanders nog gemiddeld zo’n 33 apps, inmiddels is dat aantal gedaald tot 25 apps. Uit het onderzoeksrapport blijkt dat het aantal gebruikte apps op tablets nog verder is gedaald, dat lag het gemiddelde vorig jaar op 24 apps en nu op 15 apps.

Naast het gebruik van apps heeft het onderzoek ook gekeken naar hoelang apps worden gebruikt, de tijd die gebruikers doorbrengen in een app is gestegen van 27 naar 37 uur per maand. Het GfK heeft deze gegevens verzameld door een app te installeren op de apparaten van de deelnemers aan het onderzoek die door middel van allerlei metingen het gebruik van het apparaat in kaart brengt, waaronder dus het aantal apps.

Uit het onderzoek kunnen we ook zien dat er minder gebruik wordt gemaakt van de browser op de pc en tablet, maar meer op de smartphone. Het aantal unieke domeinnamen dat per maand wordt bezocht ligt op de smartphone nu op 66, en gemiddeld wordt er zo’n 3 uur per maand gebruik gemaakt van de mobiele browser. Vergeleken met de pc ligt de totale duur nog ver uit elkaar, op de pc worden gemiddeld per maand zo’n 101 verschillende domeinnamen bezocht en wordt er 25 uur gebruik gemaakt van de browser.

De meest populaire app die op vrijwel alle smartphones staat is WhatsApp, gevolgd door Facebook en Facebook Messenger. Daarmee heeft het bedrijf van Zuckerberg de volledig top drie in handen. Daarna volgen er zes apps van Google; Google Maps, YouTube, Search, Gmail, Drive en Google Play Services. Op plek 10 vinden we tot slot de app van Marktplaats.

De meeste tijd wordt echter doorgebracht in spelletjes, die staan echt stijf bovenaan als het gaat om lang gebruik van apps.