KPN is begonnen met het aanbieden van 4G via de 2100MHz-frequentie. De 2100MHz-frequentie werd door KPN in het verleden altijd gebruikt voor 3G, maar aangezien steeds meer mensen overstappen op 4G begint er capaciteit vrij te komen op de 3G-frequenties. Providers zijn al enige tijd aan het testen met het overzetten van 3G-frequenties naar 4G, T-Mobile was een van de eerste providers die hiermee begon en nu lijkt ook KPN de frequenties opnieuw in te delen.

De website 4gmasten.nl kwam tot de ontdekking dat een mast in Vlaardingen een 4G-signaal uitzond over de 2100MHz-frequentie en bij navraag bij KPN blijkt dat dit inderdaad het geval is. KPN gaat de 2100MHz-frequenties waar mogelijk gebruiken om meer capaciteit te creëren op het 4G-netwerk. Dat is op dit moment nog niet overal mogelijk, maar waar het kan wordt het toegepast. KPN doet dit ook met de 2600MHz-frequenties die het bezit. Op die manier kan het een breed scala aan frequenties inzetten om 4G mogelijk te maken en kan de eindgebruiker een hogere snelheid halen.

Telefoons en zendmasten zijn namelijk prima in staat om meerdere verbindingen tot stand te brengen over verschillende frequenties en hierdoor kunnen wel drie frequenties gecombineerd worden om een snelle verbinding mogelijk te maken. In de toekomst gaan mobiele apparaten mogelijk zelf vier gelijktijdige frequenties ondersteunen.

KPN en T-Mobile zetten dus beide hun oude frequenties in om het 4G-netwerk te versnellen, bij Vodafone gaan ze dit ook doen, maar daar zijn ze eerst nog bezig met wat testen. Van Tele2 hoeven we deze activiteiten niet te verwachten, dat bedrijf heeft geen oude frequenties liggen om in te zetten op het 4G-netwerk. Tele2 is pas begonnen en heeft alleen een 4G-netwerk, voor oudere netwerken koopt het capaciteit in bij T-Mobile.