Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft hernoemt zijn kantoortoepassingen in Office System. Dat blijkt bij de lancering van de tweede bètaversie van Office 2003, de jongste variant van zijn kantoortoepassingen, die vandaag officieel is vrijgegeven. Behalve Office 2003 schaart Microsoft ook applicaties als Infopath, OneNote, Publisher en Frontpage onder zijn Office System. De systematiek wordt doorgevoerd bij de naamgeving van de onderdelen van Office 2003. Microsoft Word wordt Microsoft Office Word, enzovoort. Met de naamswijziging wil Microsoft kennelijk de voordelen van Office 2003 en aanpalende software voor het bedrijfsleven benadrukken.

Met name de introductie van XML in de verschillende onderdelen van de kantoortoepassingensuite zou het bedrijfsleven nieuwe mogelijkheden bieden voor integratie tussen die onderdelen en met bedrijfstoepassingen als customer relationship management (CRM) en enterprise resources planning (ERP).

Daarbij speelt volgens analisten een rol dat Microsoft steeds meer moeite ondervindt bij de verkoop van steeds weer nieuwere versies van zijn kantoortoepassingen. Het overgrote deel van de bedrijven maakt gebruik van Office 2000 of nog oudere versies van Office. Office 2000 won vorig jaar zelfs 15 procent marktaandeel binnen de Office-gebruikers, hoewel er sinds 2001 al een nieuwere versie (XP) op de markt is.