1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Vorig jaar zag de Nederlandse werknemer zijn loon stijgen met gemiddeld 2 procent. In de ICT sector deed men het een stuk beter met een stijging van maar liefst 4,7 procent. Dit blijkt uit een onderzoek van de Automatiserings Gids die men samen met adviesbureau Berenschot uitvoerde.

De grootste vooruitgang was vooral te zien in het middensegment waaronder systeembeheerders en programmeurs vallen. Bij de IT-managers steeg het loon aanzienlijk minder. Dit viel met 1 procent loonsverhoging zelfs onder het landelijke gemiddelde.

Eind jaren ’90, toen de markt een overspannen groei doormaakte tijdens de hoogtijden van de ‘ICT-zeepbel’, Waren ICT’ers nog notoire job-hoppers. Hier is inmiddels wel verandering in gekomen. Zeven van de tien ondervraagden zegt niet meer uit te kijken naar ander werk. Gemiddeld blijven ICT’ers nu vijf jaar bij hun werknemer.

De emancipatie lijkt wel aan de sector te zijn voorbij gegaan. Het aantal vrouwen in de ICT is in drie jaar tijd alleen maar gedaald; van 10 procent naar 6 procent. De vrouwen die nog steeds in de ICT werkzaam zijn, verdienen bovendien gemiddeld 10 procent minder dan hun mannelijke collega’s.

De best verdienende ICT’er van Nederland is Phillips-topman Kleisterlee. Zijn inkomen steeg het afgelopen jaar naar 3,2 miljoen euro. Dit is en stijging van maar liefst 44 procent. Dit is ruim negentien keer het jaarsalaris van onze premier, Jan Peter Balkenende.