2min

Tags in dit artikel

, , , ,

AMD heeft haar antitrust zaak tegen concurrent Intel uitgebreid door vandaag twee eisen in te dienen bij Japanse rechtbanken. Dit alles naar aanleiding van een rapport van de Japanse Fair Trade Commission (FTC), waarvan de resultaten afgelopen maart bekend werden.

Het onderzoek van de FTC is ook één van de bewijsstukken die AMD gebruikt voor de aanklacht in Amerika. De aanklachten komen ook overeen met die van de Amerikaanse rechtzaak, namelijk de bewering dat Intel op oneerlijke wijze concurrentie voert.

"De resultaten van de FTC zijn slechts het topje van de ijsberg. Intel probeert wereldwijd haar klanten ertoe te bewegen om geen zaken meer te doen met AMD Japan," aldus AMD in een verklaring.
Ook in deze zaak wilde Intel niet direct reageren, maar in een eerdere verklaring wees Intel de aantijgingen van AMD al resoluut van de hand. Intel zegt alle wetten te hebben gerespecteerd van de landen waarin het bedrijf werkzaam is.

Zoals gezegd draait het ook in de Japanse zaak om de oneerlijke manieren waarop Intel haar klanten probeerde te overtuigen om geen zaken meer te doen met AMD. Zo zou Intel een grote Japanse PC fabrikant gevraagd hebben om alle AMD producten uit haar catalogus en van haar website te halen en deze te vervangen door Intel processors. In ruil daarvoor zou de PC fabrikant een aanzienlijk geldbedrag tegemoet kunnen zien.

Dergelijke beschuldigingen van de kant van AMD waren ook al mede aanleiding voor het onderzoek van de FTC. Deze commissie kwam tot de conclusie dat Intel 5 Japanse PC fabrikanten kortingen zou hebben toegezegd als ze weinig tot geen AMD producten zouden gebruiken. Intel heeft niet ingestemd met de uitslag van het onderzoek, maar beloofde wel de aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

De nieuwe zaak in Japan is alweer het derde grote onderzoek tegen Intel. Behalve de grote antitrust zaak in Amerika is ook de Europese Commissie een onderzoek begonnen tegen de processorfabrikant.