3min

Vertrekkend CEO van ASML Peter Wennink beloofde dat zijn bedrijf nog in 2023 de allernieuwste EUV-scanners zou leveren. Op de valreep Intel is zoals verwacht de gelukkige, dat voor het eerst in jaren weer voorop kan lopen als chipproducent.

De Twinscan EXE:5000 is de allereerste High-NA EUV-scanner. De hogere accuratesse van het apparaat maakt het volgens ASML mogelijk om Moore’s Law voort te zetten. Aangezien de scanners van ASML een cruciale rol spelen bij de wereldwijde chipproductie, hebben dergelijke innovaties een reusachtige impact op de verdere ontwikkeling ervan.

Zoals eerder beloofd levert het Veldhovense bedrijf de scanner nog dit jaar aan een klant. Voor ASML is het een belangrijke mijlpaal, aangezien deze ‘pilot’-scanner chipproducenten eindelijk met de technologie laat experimenteren. Later volgt de Twinscan EXE:5200, dat in 2025 massaproductie mogelijk dient te maken. Het zal ingezet worden voor processen op kleiner dan 1,8 nanometer (18 Ångström), terwijl er pas dit jaar chips op basis van 3 nanometer zijn verschenen. Apple mocht wat dat betreft met de iPhone 15-serie het spits afbijten.

Tip: iPhone 15 Pro review: vaarwel Lightning, welkom USB-C

Intel heeft inhaalslag bijna compleet

Intel plaatste de bestelling bij ASML in 2018. Het liet een grote mate van voortschrijdend inzicht zien van de Amerikaanse chipmaker. Intel heeft namelijk jarenlang vastgezeten op verouderde processen in vergelijking met de concurrentie.

In 2020 was het contrast met AMD-chips het grootst. Terwijl de 10e generatie Intel Core-processoren nog steeds op het destijds zes jaar oude 14nm-proces gebakken werden, kwam AMD met CPU’s op 7 nanometer. Daarbij profiteerde het van de ontwikkelingen bij ASML: immers produceert Intel zijn eigen chips grotendeels zelf, terwijl AMD dit aan ASML-klant TSMC uitbesteedt. Het Taiwanese bedrijf had nieuwe EUV-scanners ingekocht en er volop op getest. Het resultaat was een schrikbarend efficiëntieverschil. Terwijl Intel-chips stroom vraten en temperatuurlimieten op een schrikbarend tempo aansloegen om qua prestaties niet onder te doen, bleken de AMD-chips op EUV-technologie zuinig en koel.

Het was duidelijk: Intels strategie had gefaald. Voorgestelde roadmaps konden elk jaar weer in de papierversnipperaar, want niets kwam ervan terecht. Dat is nu wel anders.

Met de komst van Pat Gelsinger als CEO begin 2021 kwam er al gauw een belofte tevoorschijn: “5 nodes in 4 years”. Door in een rap tempo nieuwe processen te adopteren, wilde Intel eindelijk weer competitief worden. Toen we het bedrijf recent spraken, benadrukte men dat de roadmaps deze keer wel haalt. Momenteel resulteert dat in 5e generatie Xeon-chips op het Intel 7-proces en Meteor Lake-laptops met (gedeeltelijk) Intel 4-technologie erin.

ASML wegbereider voor Intels kansen

De ASML-apparatuur zal niet één van de “5 nodes in 4 years” mogelijk maken. Intel wil enkel met de nieuwste machines tests uitvoeren op 18A-chips, de laatste van de vijf chipprocessen die Gelsinger in 2021 had beloofd. Daarna volgen vooralsnog onbekende nieuwe ‘nodes’, met High-NA EUV die ze mogelijk zal maken.

Die processen zullen Intel geen windeieren leggen. Niet alleen de eigen chips gaan er namelijk van profiteren. Met Intel Foundry Services wil het Amerikaanse bedrijf het vuur aan de schenen leggen van grote concurrenten als TSMC en Samsung. Nvidia staat zelfs open voor een samenwerkingsverband met Intel. Dat zou de voor Intel een zeer gewenste situatie creëren. Immers kan het daarmee profiteren van de AI-revolutie op twee fronten: met eigen hardware dat vooral uitblinkt in efficiëntie enerzijds, en lucratieve contracten met partijen als Nvidia anderzijds.