Virtustream gaat een blockchain-as-a-service product lanceren

Abonneer je gratis op Techzine!

Virtustream, dat zich bezighoudt met cloudmanagement, maakt zich op om blockchain-as-a-service aan te bieden. Dat wijst erop dat Dell er klaar voor is om het op te nemen tegen bedrijven als AWS, IBM, Oracle en SAP, die allemaal al eigen BaaS-diensten hebben in hun aanbod.

Tijdens Dell Technologies World, de jaarlijkse conferentie die het moederbedrijf van Virtustream organiseert, vertelde Dell-CTO Adam Robyak dat Virtustream bijna klaar is voor de lancering van een nieuw blockchain-platform voor klanten. Details over het te lanceren product zijn helaas nog schaars.

Uitrol blockchain-producten

Robyak vertelde tijdens zijn panel dat Virtustream druk werkt aan het BaaS-aanbod. Daarbij moeten nodes gehost en beheerd worden voor klanten, en dat kan dan zowel on-premise als in de cloud gebeuren. Het lijkt erop, ondanks dat details nog schaars zijn, dat het product het direct op moet nemen tegen de blockchain-platformen van Amazon Web Services, IBM en Microsoft.

Interessant is ook dat Virtustream de blockchain-tools ook op andere gebieden wil toepassen. De bedoeling is om het ook makkelijk te maken voor klanten om logboeken op te bouwen waarin gegevens eenvoudig te volgen zijn, “zonder dat er gerommeld kan zijn met die logboeken”.

Wel echt revolutionair?

Ondanks dat er veel verwacht wordt van blockchain, zijn e rook mensen die zich afvragen hoe revolutionair de technologie daadwerkelijk zal zijn. Zulfikar Ramzan, CTO van Dells RSA, gelooft niet dat de technologie volwassen genoeg is om zakelijke toepassingen mogelijk te maken. Hij denkt dat “veel van de toepassingen die je met blockchain kan maken, ook met eenvoudigere technieken” gemaakt kunnen worden.

Daarnaast leek AWS-CEO Andy Jassy ook zoiets te denken. Hij vertelde tijdens de re:Invent-conferentie van 2017 nog dat blockchain “geen praktische toepassingen” heeft. Tegelijk moet opgemerkt worden dat zijn bedrijf afgelopen maand nog met een blockchain-dienst kwam, dus dat hij ondertussen overstag lijkt te zijn.