Microsoft 365 voegt virtuele desktop en apps toe vanuit Azure

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft 365 heeft Windows Virtual Desktop aangekondigd. Deze desktop moet een virtuele ervaring van Windows en Office bieden vanuit Azure. Naar eigen zeggen is het de enige op cloud gebaseerde dienst die een multi-user Windows 10-ervaring geeft, die ook nog eens geoptimaliseerd is voor Office 365 ProPlus. 

Met Windows Virtual Desktop is het  niet langer nodig om componenten als opslag, rich diagnostics, advanced networking en gateway te installeren, hosten, configureren en managen. Daardoor moet het mogelijk worden om Windows en Office binnen enkele minuten op Azure te deployen en op of af te schalen. Ook heeft de desktop gratis Windows 7 Extended Security Updates.

De omgeving biedt verder ondersteuning voor de Microsoft Store en bestaande Windows-apps. De dienst laat gebruikers ook zowel desktops en apps virtualiseren. Daardoor is het mogelijk om te kiezen om gebruikers een volledige desktop-ervaring te bieden, of alleen specifieke apps te leveren.

Alle beveiligingsfuncties van Microsoft 365 zitten verwerkt in Windows Virtual Desktop. Het gaat onder meer om conditional access, data loss prevention en geïntegreerd management.

Uitbreiden

Omdat bedrijven vaak eigen eisen en wensen hebben, heeft Microsoft 365 ervoor gekozen om het platform zo te maken dat het eenvoudig uit te breiden is. Partners kunnen hun diensten bijvoorbeeld aanbieden via de Azure-marktplaats. Het gaat onder meer om Citrix, CloudJumper, FSLogix, Lakeside Software, Liquidware, People Tech Group en ThinPrint.

De Windows Virtual Desktop is beschikbaar voor gebruikers van Windows 10 Enterprise en Windows 10 Education. Na het aanmelden voor de dienst, hoeven gebruikers alleen een Azure-account te openen. Bestaande abonnementen kunnen ook gebruikt worden. Microsoft 365 rekent wel wat extra kosten voor opslag en compute-consumptie.