min

Tags in dit artikel

, , ,

De Europese Unie heeft het Spaanse Telefonica een boete opgelegd van ongeveer 152 miljoen euro. De reden hiervoor is dat Telefonica zich de afgelopen vijf jaar schuldig heeft gemaakt aan concurrentiewerende activiteiten.

Telefonica zou vijf jaar lang te hoge prijzen gerekend hebben aan de concurrenten die gebruik maakte van het netwerk van Telefonica. Daardoor hebben de gebruikers zo’n 20 procent teveel betaalt voor hun verbinding, aldus Eurocommissaris Neelie Kroes van Mededingingszaken. Het gevolg hiervan is dat het aantal breedbandverbindingen in Spanje zo’n 30 procent lager ligt dan in andere EU-landen. De Eurocommissaris gaf geen gehoor aan het verweer van Telefonica, deze vind dat Telefonica de economie als geheel ondermijnt door concurrentiewerende maatregelen Telefonica schuift de schuld af op de Spaanse toezichthouder en gaat in beroep tegen dit vonnis.

Dit is de hoogste boete die ooit in de EU opgelegd is aan de telecomsector. De boete was nog hoger geweest als er in 2006 geen nieuwe "wholesave-tarieven" vastgelegd waren.