3min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Chipfabrikanten Intel en AMD hebben deze week hun cijfers over het vierde kwartaal van 2007 bekendgemaakt. Er was goed nieuws van Intel dat een nettowins presenteerde van 2,3 miljard dollar, maar minder goed nieuws van AMD dat een verlies van 1,7 miljard dollar maakte.

Intel’s vierde kwartaal van 2007 was een stuk beter dan hetzelfde kwartaal in 2006, met een stijging van 10,5 procent kwam de omzet uit op 10,7 miljard dollar. De winst (EBIT) was drie miljard en na aftrek van belastingen en rente bedroeg de nettowinst nog 2,3 miljard dollar. Daarmee lag de nettowinst maarliefst 51 procent hoger dan in hetzelfde kwartaal in 2006.

"2007 was voor Intel een jaar waar er veel doorbraken werden gemaakt op het gebied van innovatie. We zien nu de voordelen van onze investeringen in nieuwe producten en ons werk om de efficiency te verhogen. Onze klanten hebben de Intel Core architectuur omarmd, waardoor onze concurrentiepositie sterker is geworden en we een flinke groei in winst gemaakt hebben. We stappen 2008 met de beste combinatie van producten, technologie en positie op de markt in de geschiedenis van Intel", aldus Paul Otellini, CEO van Intel.

Toch waren investeerders niet te spreken over de goede cijfers van Intel, analisten hadden vooraf een omzet van 10,84 miljard verwacht en een winst per aandeel van 40 cent, terwijl dat nu 10,7 miljard en 38 cent was. Ook werden investeerders niet warm van de financiële vooruitzichten die Intel bekendmaakte voor 2008. Het aandeel Intel zakte na de bekendmaking van de cijfers dan ook meteen twaalf procent.

Voor AMD zal 2008 ook een belangrijk jaar worden, het bedrijf hoopt uit het dal te klimmen waar het nu al een tijdje in zit. Het vierde kwartaal van 2007 lijkt daar echter nog geen teken van, want AMD presenteerde een omzet van 1,77 miljard dollar, met een nettoverlies van 1,722 miljard dollar. Over heel 2006 maakte AMD 6,012 miljard dollar omzet en een verlies van 3,379 miljard. De aankoop van ATI in 2006 voor 5,4 miljard dollar heeft ook nog niet het gehoopte resultaat opgeleverd, AMD liet weten dat ATI inmiddels 30 procent minder waard is geworden. Overigens leverde het vierde kwartaal AMD wel een financiële injectie op van het bedrijf Mibadala Development Company, dat voor 622 miljoen dollar een aandeel van 8,1 procent in de chipfabrikant nam.

Volgens CFO Robert Rivet van AMD is er ook positief nieuws, want AMD verscheepte in het vierde kwartaal een recordaantal processors, waaronder bijna 400.000 quadcore processors. Verder heeft het bedrijf de levering van nieuwe producten opgeschroefd, kan het nu hogere prijzen vragen voor producten en heeft het de bedrijfskosten weten te beperken. Net als Intel en andere technologiebedrijven verwacht ook AMD dat een financiële dip in het eerste kwartaal van 2008, vanaf half 2008 gaat het bedrijf de productie van 45nm chips opschroefen en zich voorbereiden voor de release van 32nm chips in 2009.