AWS heeft zijn content delivery network-tool AWS CloudFront uitgebreid met functionaliteit voor het afleveren van specifieke content of code via edge-locaties. Met de komst van AWS CloudFront Functions moet dit sneller en met minder latency plaatsvinden.

Volgens de techgigant moet AWS CloudFront Functions de mogelijkheden van zijn CloudFront content delivery network verder verbeteren. AWS CloudFront wordt door klanten gebruikt als een dienst die het mogelijk maakt om content als data, video’s en api’s veilig en met een hoge snelheid en een lage latency in een ontwikkelaarsvriendelijke omgeving af te leveren.

De content wordt hiervoor vanuit de dichtstbijzijnde edge-locatie van het wereldwijde netwerk aan AWS-datacenters geleverd. Wanneer klanten content of code opvragen via AWS CloudFront, wordt het verzoek doorgestuurd naar die edge-locatie die de hoogste snelheid en de laagste latency biedt. Hierdoor krijgen de eindgebruikers de content of code met de hoogste snelheid mogelijk.

AWS CloudFront Functions

Met de toevoeging van het nu geintroduceerde AWS CloudFront Functions wordt het nu mogelijk om makkelijker meer verrijkte, aangepaste en unieke content of code op verschillende locaties met dezelfde lage latency af te leveren. Klanten kunnen hiervoor nu JavaScript-functies -unieke stukjes code die zijn ontwikkeld voor het uitvoeren van een bepaalde taak- specifiek in één van de 218 AWS CloudFront edge-locaties draaien. Dus iedere edge-locatie kan dus voor die locatie specifieke content leveren. Alle locaties hoeven hierdoor niet meer dezelfde content of code aan te bieden.

AWS CloudFront Functions is native in AWS CloudFront ingebouwd. Hierdoor kunnen gebruikers straks iedere viewer vraag- en antwoordfunctionaliteit bouwen, testen en uitrollen vanuit een enkele gebruikersinterface. De functionaliteit kan worden gemaakt binnen de AWS CloudFront console, via de AWS CloudFront API of vanuit een command line interface.

Verbetering ten opzichte van AWS Lambda@Edge

De eenvoudige aanpassingen via AWS CloudFront Functions zijn volgens de techgigant een hele verbetering ten opzichte van vroeger. Aanpassingen waren tot nu toe alleen mogelijk via de oplossing AWS Lambda@Edge. Deze oplossing is volgens AWS echter veel meer geschikt voor complexe en veel rekenkracht vereisende functionaliteit, in plaats van de lichtgewichtaanpassingen die met de nu uitgebrachte tool worden geadresseerd.

AWS Lambda@Edge-functionaliteit wordt vanuit regionale datacenters uitgevoerd en niet vanuit de edge-locaties. In deze regionale datacenters is meer rekenkracht beschikbaar, maar dit maakt de afleversnelheid weer trager. Bovendien kan deze oplossing niet de voor iedere edge-locatie unieke aangepaste content of code afleveren, wat AWS CloudFront Functions via de JavaScript-code wel kan.

AWS CloudFront Functions is per direct beschikbaar en kost 1 dollarcent per miljoen oproepen.

Tip: AWS komt met cloudpakket voor videostreaming