2min

Tags in dit artikel

, ,

Eerder deze maand introduceerde Buma/Stemra nieuwe licenties met betrekking tot het gebruik van muziek en filmpjes op websites. Eén van deze licenties valt niet in goede aard bij veel webmasters.

In totaal zijn er vijftien verschillende licenties geïntroduceerd. Eén daarvan is nodig als men bijvoorbeeld een embedded filmpje van YouTube op een website plaatst. De muziekrechtenorganisatie ziet dit namelijk als secundaire openbaarmaking. Er zijn echter veel twijfels over het feit dat dit gezien wordt als secundaire openbaarmaking.

Volgens Menno Weij van Solv Advocaten uit Amsterdam is er namelijk geen sprake van secundaire openbaarmaking. "Bij het embedden van bestanden maak je in technische zin geen kopie van het bestand, dus is het een verwijzing. De parallel met hyperlinken telt, dus is het geen secundaire openbaarmaking". Hier is Antal de Waij, manager Digitaal bij Buma/Stemra, het niet geheel mee eens: "Dat klopt. Het is verwijzen, een link. Een bedrijf maakt in dit geval gebruik van een techniek, een embedded file, maar brengt de muziek uit onder zijn eigen URL". Er zou dus wel betaald moeten worden volgens hem.

Indien het ooit zou komen tot een rechtszaak dan ziet Weij het zonnig in. "Ik zou een rechtszaak hierover wel aandurven. Van een proefproces is echter nog geen sprake, omdat de regel nog niet van kracht is". Pas vanaf 1 januari 2009 zullen de licenties beschikbaar zijn. Of deze nog herzien zullen worden is nog niet bekend.

Volgens Buma/Stemra gaat het om zo’n 300.000 websites die muziek en video’s op hun website tonen. Het bedrijf maakt gebruik van Teezir om websites op te sporen. Het Utrechtse bedrijf wil verder niet op de werking reageren.

Slechts 2,5 miljoen euro, van de in totaal opgehaalde 181 miljoen euro, was in 2007 afkomstig uit openbaring op het internet. In 2006 was dit nog maar 1,7 miljoen euro.