Abonneer je gratis op Techzine!

Apple maakte gisteravond de kwartaalcijfers van het vierde financiële kwartaal bekend. Naast de gewoonlijke groei van computers en iPods deed ook de iPhone een flinke duit in het zakje.

Apple zag zijn winst in het afgelopen kwartaal met 25 procent stijgen naar 1,14 miljard dollar. In totaal gingen er 2,6 miljoen Macs over de toonbank. Dit is meer dan Apple ooit in een enkel kwartaal wist te verkopen. Meer dan de helft van het aantal verkochte Macs was een notebook, waardoor het percentage notebooks dat Apple verkocht met acht procent steeg. Desktops deden het met één procent verlies iets minder goed.

Apple-topman Jobs, die tegen alle verwachtingen in bij de presentatie van de kwartaalcijfers aanwezig was, gaf aan dat de lancering van de nieuwe MacBooks afgelopen week een "zeer zeer sterke" lancering was. Apple houdt zich ook steeds meer bezig met het milieu, waarover we volgens Jobs in de toekomst nog meer gaan horen.

Jobs denkt niet dat zij een goedkope Mac van ongeveer vijfhonderd dollar kunnen maken, zonder dat het "complete troep" is. Hij geeft aan dat dit niet in "Apples DNA" zit. Apple heeft op dit moment nog geen last van de kredietcrisis en aankomende recessie, maar Jobs weet ook niet hoe het voor Apple als bedrijf uit zal pakken.

Ook maakte Apple de eerste verkoopcijfers na de lancering van de iPhone 3G in juli bekend. Van juli tot en met september gingen er bijna 6,9 miljoen iPhones over de toonbank. Apple heeft hiermee de veelbesproken doelstelling om voor het einde van dit jaar 10 miljoen iPhones te verkopen al gehaald. Opvallend is dat er meer iPhones dan BlackBerries verkocht zijn. RIM wist 6,1 miljoen van zijn smartphone te verkopen.

Met name de App Store is de reden voor het succes van de iPhone (3G). In de 102 dagen na de lancering van de App Store wordt volgens Apple vandaag de 200 miljoenste applicatie gedownload. Er zijn op dit moment meer dan 5500 applicaties beschikbaar in 62 verschillende landen. "Concurrenten willen de App Store maar wat graag kopiëren, maar het is niet eenvoudig", laat Jobs weten.

Een ander opvallend getal is het getal van het aantal iPods dat Apple afgelopen kwartaal verkocht. Ruim 11 miljoen exemplaren van de populaire mp3-speler gingen over de toonbank, dit is het meeste wat Apple ooit in een normaal kwartaal wist te verkopen. Normaal gesproken zie je dit soort cijfers alleen tijdens de feestdagen. Apple heeft alleen al in de V.S. een marktaandeel van 70 procent en ook in andere landen is het aandeel groeiende.

Deze cijfers staan echter haaks op de beweringen van Steve Wozniak, mede-oprichter van Apple. Hij beweerde dat de iPod-markt een verzadigde markt is en dat, nu iedereen er wel 1, 2 of 3 heeft, de verkoop van de populaire mp3-speler toch een keer moet afnemen. Deze cijfers beweren het tegenovergestelde, de markt is allesbehalve verzadigd en consumenten schaffen nog steeds massaal iPods aan.

Kortom, de kwartaalcijfers zijn zeer positief voor Apple. Ondanks de economische malaise lijkt Apple er nog niet veel last van te hebben en blijft het aantal verkochte producten nog steeds een stijgende lijn vertonen. Het aantal verkochte iPhones lag in de lijn der verwachting. Apple is niet zeker over de toekomst en gaat daar ook niet echt op in. Het bedrijf heeft wel vertrouwen in zijn klanten dat ze Apple-producten blijven kopen.