Abonneer je gratis op Techzine!

Apple zou Google verzocht hebben om geen multi-touch in te bouwen in Android, het mobiele besturingssysteem van Google voor de HTC G1. Dit beweert althans een bron binnen het Android-team.

Het teamlid verklaarde tegenover Venturebeat dat Apple een verzoek had gedaan om Android niet van multi-touchondersteuning te voorzien. Het ontbreken van multi-touch op het touchscreen van de G1 wordt gezien als een van de grootste mankementen van de telefoon ten opzichte van de iPhone wiens software wel multi-touch-ondersteuning biedt. Uit een demonstratie van de G1 blijkt echter dat zowel de telefoon als Android wel degelijk multi-touch aankunnen.

Het teamlid meldt daarnaast ook dat Google gehoor aan het verzoek gegeven heeft om de goede verstandhouding met Apple niet in gevaar te brengen. Google werkt nauw met Apple samen voor onder meer applicaties voor de iPhone zoals Google Maps en YouTube. Google’s CEO Eric Schmidt is ook een van de leden van Apples raad van bestuur.

Waarschijnlijk hebben ook de ferme woorden van plaatsvervangend Apple CEO Tim Cook bijgedragen aan het besluit van Google. Hij zei namelijk dat Apple met harde hand zal optreden tegen bedrijven die gepatenteerde technieken van de iPhone in eigen producten gebruiken. Apple doet dit al tegen Palm dat met de Palm Pre ook technieken gekopieerd zou hebben.

Daarnaast bevestigde het teamlid ook dat Google nauw met Intel samenwerkt om volgend jaar een aantal op Android gebaseerde netbooks op de markt te brengen. Ze zouden daarnaast ook deelnemen aan andere projecten, eveneens gebaseerd op Android. Volgens het teamlid vindt op dit moment de meeste activiteit voor op Android gebaseerde producten in China plaats.