1 min

Tags in dit artikel

, ,

Het Elektronisch Patiënten Dossier zal nogmaals aan een test worden onderwerpen, zo maakt minister Ab Klink van Volksgezondheid vandaag bekend. Hackers zullen het systeem nogmaals inspecteren, alvorens het live gaat.

Ab Klink had de invoering van het systeem al eerder vertraagd met een paar maanden, dit kwam omdat diverse zorgverleners hun systemen niet goed op orde hadden, wat mogelijke beveiligingsrisico’s met zich meebracht. De kamer, maar ook Klink zelf, heeft aangegeven het systeem pas te willen invoeren wanneer dit volledig veilig is.

Klink ging met deze maatregel op het verzoek van Tweede Kamerlid Jolande Sap in. Klink garandeert niet dat dit de laatste test is, maar geeft aan dat er gekozen kan worden om als het systeem live is, alsnog testen uit te voeren. Door de test, die door hackers wordt uitgevoerd, moeten eventuele kritieke fouten en beveiligingsrisico’s aan het licht komen. Deze kunnen zowel gebruikerstechnisch als systeemtechnisch zijn.

Het EPD, Elektronisch Patiëntendossier, moet ervoor zorgen dat het aantal medische missers afneemt. Het dossier zorgt er namelijk voor dat een apotheker, huisarts of dokter het medische verleden van de patiënt in kan zien. Hierin staat ook het medicijngebruik van de patiënt.