Abonneer je gratis op Techzine!

Republikeinse politici in Amerika hebben een tweetal wetsvoorstellen gedaan waarmee ze iedereen die op een of andere manier toegang tot het internet verschaft willen verplichten tot het bijhouden van logs om eventueel de politie te helpen in onderzoeken. De wet zou niet alleen van toepassing zijn op internetproviders, maar ook voor consumenten, bedrijven en instellingen met een draadloze router.

Het bijhouden van logbestanden door providers is niet iets nieuws, de Europese Unie sprak zich in 2005 al uit voor een bewaarplicht en ook in Amerika gingen al eerder geluiden op om providers te verplichten gegevens van klanten bij te gaan houden. Tot nog toe richtten politici zich bij de wens voor een bewaarplicht voornamelijk op internetproviders, maar twee nieuwe Amerikaanse wetsvoorstellen gaan nog een stapje verder.

De twee voorstellen, te weten S.436 voor de Senaat en H.R.1076 voor het huis van afgevaardigden, hebben als titel "Internet Stopping Adults Facilitating the Exploitation of Today’s Youth Act", kortweg "Internet Safety Act". Beiden bevatten eenzelfde passage die belangrijke gevolgen kan hebben als de wetten worden goedgekeurd. In de wetten staat namelijk: "Iemand die een elektronische communicatiedienst of computerdienst of afstand aanbiedt, moet voor een periode van twee jaar alle gegevens en informatie bijhouden omtrent de identiteit van zijn gebruikers en het tijdelijke netwerkadres dat de dienst toewijst aan die gebruiker.

Dat houdt dus in dat niet alleen Amerikaanse internetproviders gegevens moeten gaan bewaren, maar dat de wet ook gaat gelden voor de tientallen miljoen Wi-Fi access points die bij consumenten en bedrijven in gebruik zijn en IP-adressen toewijzen met behulp van een DHCP-server. De wet zou tevens gaan gelden voor mensen die hun access-point hebben beveiligd met een wachtwoord.

De wetten moeten nog goedgekeurd worden, maar kunnen nu al op een storm van kritiek van privacy-organisaties rekenen. Maar ook providers zijn over het algemeen niet blij met de bewaarplicht, zij moeten flinke kosten maken om alle gegevens twee jaar lang op te kunnen slaan. Het is niet duidelijk of de Amerikaanse overheid plannen heeft om de bedrijven daarin financieel tegemoet te komen.