min

Tags in dit artikel

, ,

Technisch gezien is iDEAL klaar om in Europa gebruikt te worden. Door de recessie leggen banken de prioriteiten bij andere zaken dan het invoeren van het online betaalsysteem.

De betaaldienst is nu alleen nog maar te gebruiken in Nederland. Om een groter publiek te bereiken heeft de ontwikkelaar van het systeem, Currence, de dienst zo aangepast dat het ook in het buitenland te gebruiken is. In Nederland is de dienst zeer populair en Currence wil dit nu ook doorzetten naar de rest van Europa. "Begin 2009 is de Europese ("SEPA-compliant") versie van iDEAL afgerond en beschikbaar gekomen voor gebruik door andere banken in Europa. In 2009 zal verder worden gewerkt aan een meer verfijnde versie voor een breder gebruik", aldus Currence.

Door de economische crisis staan banken niet echt te springen om een nieuw betaalsysteem in te voeren. Toch is er genoeg interesse in het systeem. "De belangstelling is er, maar er is weinig concrete actie vanwege de economische crisis. Investeringen in vernieuwingen worden vooruit geschoven", aldus Bob Goulooze van Currence.

In Nederland maakte in 2008 zo’n 84 procent van de webwinkeliers gebruik van iDEAL. In 2007 was dit al 72 procent. iDEAL is hiermee de populairste betaaldienst als het gaat om online aankopen. Op de tweede plaats staat de acceptgiro. Ook PayPal begint marktaandeel te winnen, die verdubbelde namelijk van twee procent in 2007, naar vier procent in 2008.

Currence denkt dat er toch genoeg animo bij banken om het systeem nog in de loop van 2009 in gebruik te nemen. "Banken beseffen dat als ze dat niet doen, dat er andere niet-bancaire partijen komen die de liquiditeiten overnemen van de banken. Die druk voelen ze", aldus Goulooze.