Abonneer je gratis op Techzine!

De wereldwijde beveiligingsindustrie groeide afgelopen jaar met achttien procent, waardoor de winst naar 11,3 miljard dollar steeg. Dit blijkt uit onderzoek van Gartner.

De groei lijkt het gevolg te zijn van hogere budgetten voor data- en privacybeveiliging en de noodzaak om IT-infrastructuren beter te beveiligen tegen specifieke aanvallen, zo vertelt het onderzoeksbureau. Als gevolg hiervan hebben beveiligingsbedrijven meer werk.

Symantec was in 2008 de grootste speler op de beveiligingsmarkt. Het bezat namelijk een marktaandeel van 22 procent. Echter, dat getal is sinds 2007 wel gedaald, toen had de beveiligingsgigant namelijk nog een aandeel van 24,4 procent.

McAfee, dat na Symantec de grootste speler is, heeft een marktaandeel van 10,9 procent. Desondanks zag het de winst in 2008 wel met 20,5 procent stijgen. Met die stijging is McAfee het bedrijf dat de sterkste groei doormaakt in recente periode.

Gartner nam ook meer interesse waar in appliancegebaseerde producten in 2008, waarbij appliances voor beveiligingsinformatie en gebeurtenisbeheer, e-mailbeveiliging en veilige webgateways het populairst waren.

"In tijden van economische onzekerheid en budgetbeperkingen moeten IT-beveiligers efficiënter werken voor beveiligingsmaatregelen en moeten ze kosten drukken. Dit heeft een impact op de verkoopcycli," zo vertelt Gartner-analist Ruggero Contu.

"Echter, nieuwe levermethodes van producten, zoals software-als-service en het hostgebaseerd leveren van software, en de gestegen interesse van midden- en kleinbedrijf zal ervoor zorgen dat de groei in 2009 door zal zetten."