Abonneer je gratis op Techzine!

De floppy disk wordt tegenwoordig beschouwt als een ‘pre-historisch’ opslagmedium. Ondanks het feit dat er in Japan vorig jaar nog 12 miljoen floppy disks verkocht werden, zal Sony ook daar eind maart 2011 stoppen met de verkoop van 3,5 inch diskettes.

Eerder stopte Sony al met de verkoop van floppy disks in de rest van de wereld, alleen in India en Japan werden deze nog verkocht.

Bijna 30 jaar lang is de 3,5 inch floppy disk een onmisbaar medium voor opslag en uitwisseling van data geweest. Sony ontwikkelde de 3,5-inch of 90mm variant op de floppy, die de grote 5,25-inch exemplaren heeft vervangen. Met de groeiende behoefte naar meer opslagcapaciteit werd de diskettes steeds vaker vervangen door cd’s, dvd’s, zip-schijven of usb-geheugensticks.

Sony volgt hiermee het voorbeeld van een groot aantal fabrikanten die al eerder stopten met de productie van de schijfjes. Al in 1998, met de introductie van de iMac, stopte Apple met het inbouwen van floppy-drives in hun producten, en ook in computers van Dell is sinds 2003 standaard geen floppy drive te vinden.