Abonneer je gratis op Techzine!

Computerfabrikant IBM heeft zich wellicht misdragen en de concurrentieregels overtreden binnen Europa. De Europese Commissie heeft twee klachten hierover ontvangen en heeft aan de hand daarvan besloten om ook twee onderzoeken in te stellen naar het gedrag van IBM.

De Europese Commissie maakte maandag bekend dat het onderzoek gaat doen naar IBM. De klachten richten zich op de positie van IBM in de mainframe-markt. Dit zijn enorme krachtige computers die voornamelijk gebruikt worden bij overheden en grote bedrijven. IBM verkoopt deze mainframes in combinatie met het IBM-besturingssysteem.

Het aan elkaar koppelen van deze twee producten zorgt ervoor dat de mogelijkheden van andere softwarefabrikanten wordt beperkt en hierdoor zou het wellicht in strijd zijn met de concurrentieregels binnen Europa.

Naast deze klacht is er ook een andere klacht binnengekomen en deze richt zich op het onderhouden van de mainframes. IBM zou het onderhoud voornamelijk zelf willen doen en andere partijen onvoldoende toegang geven tot reserveonderdelen voor de mainframes, gezien IBM de mainframes zelf fabriceert is het dus ook de enige partij die reserveonderdelen kan leveren. Het onderhoud van dit soort mainframes is vastgelegd in dure SLA’s (Service Level Agreement). Als concurrerende bedrijven inderdaad slecht toegang hebben tot de onderdelen kan dit ze enorm veel geld kosten als ze hun garanties niet nakomen, welke in de SLA zijn vastgelegd.