Abonneer je gratis op Techzine!

Voormalig CEO John Sculley van Apple vindt het een grote fout dat hij ooit benoemd is als CEO bij het bedrijf. Sculley vertelt zelf dat hij helemaal niks wist van computers en volgens hem moest hij allang vervangen worden door Steve Jobs. "Achteraf gezien was het een grote fout dat ik ooit ben ingehuurd als CEO", vertelt Sculley.

Dit vertelt John Sculley zelf in een uitgebreid interview met Cult of Mac. Daarin vertelt hij onder meer wat de kracht is van de huidige CEO Steve Jobs. Voor Sculley was Jobs de eerste keus als CEO in 1983. In het interview praat Sculley over de tijd toen hij samenwerkte met Jobs bij Apple. "Hij was een persoon met veel visie. Maar hij was ook een persoon die geloofde in het precieze detail van elke stap. Hij was geordend en zorgvuldig met alles – een echte perfectionist", legt Sculley uit. "Maar de raad van commissarissen was niet bereid hem CEO te maken toen hij 25, 26 jaar oud was."

Na vele interviews met eventuele kandidaten voor de positie als CEO, besloot David Rockefeller, destijds aandeelhouder van Apple, een andere richting op te gaan voor een ander kandidaat. Sculley was destijds topman bij Pepsi. Maar toch selecteerde Rockefeller hem als CEO bij Apple. "Toen ik begon wist ik helemaal niets van computers", aldus Sculley. Tussen hem en Jobs moest er een sterke samenwerking tot stand gebracht worden. Sculley zou de marketing doen en Jobs het technische gedeelte.

John Sculley vertelt in het interview dat de commissarissen alles op alles hadden moeten zetten om Jobs wel aan het hoofd van Apple te krijgen. Want volgens Sculley is dat alles wat Jobs wilde. "Hij was de voorzitter van de raad van commissarissen, de grootste aandeelhouder en hij runde de Macintosh-divisie, dus hij stond zowel onder als boven me."

In 1985 verliet Steve Jobs Apple nadat hij voorgesteld had om, in plaats van Sculley, als CEO aan het werk te gaan. Dit voorstel werd namelijk afgewezen. Nadat hij het bedrijf had verlaten ging het al snel niet goed met Apple. Hij kon pas terugkeren naar Apple toen het bedrijf ‘zijn’ NeXT overnam in 1997. Hiermee werd Steve Jobs de huidige CEO van Apple.