Abonneer je gratis op Techzine!

Kredietbeoordelaar Standard & Poor’s (S&P) adviseert beleggers om hun aandelen Google te verkopen. De aankoop van Motorola Mobility vormt een groot bedrijfsrisico voor Google en zal het besturingssysteem Android ook niet beschermen.

Google kondigde maandag aan dat ze 12,5 miljard dollar wilde betalen voor Motorola Mobility. De zoekmachinegigant zou hiermee een batterij aan patenten kopen die Google goed zou kunnen gebruiken om zich te beschermen tegen lopende rechtszaken vanwege het besturingssysteem Android.

S&P deelt dit inzicht niet. Volgens de kredietbeoordelaar is Google met deze aankoop nog steeds niet in staat om zich tegen te verdedigen in de rechtszaken die zijn aangespannen door zijn concurrenten. Hoewel het patentenpakket dat bij de overname gemoeid is bijna 25.000 patenten omvat, zou dit nog steeds onvoldoende zijn om zich te verdedigen in de lopende rechtszaken. Daarnaast zou de inlijving van Motorola een gevaar kunnen opleveren voor Google’s winstmarges en groei. Daarom veranderde de kredietbeoordelaar zijn waardering voor de aandelen Google van "kopen" naar "verkopen". Het aandeel Google daalde gisteren na de mededeling met 3,3 procent naar 539 dollar.

De overname is nog niet in kruiken en kannen: deze moet nog wel officieel worden goedgekeurd door de daartoe bevoegde instanties in Amerika en Europa. Ook de aandeelhouders mogen nog hun zegje doen over de overname. Google is bereid 40 dollar per aandeel te betalen, wat neerkomt op een meerwaarde van 63 procent in vergelijking met de slotkoers van afgelopen vrijdag.

Het is mogelijk dat er meerdere kapers op de kust zijn. Zo gaat het gerucht dat ook Microsoft interesse zou hebben (gehad) om Motorola Mobility over te nemen. Microsoft gaf aan geen interesse te hebben in de hardware-tak van het bedrijf, maar alleen zijn pijlen te hebben gericht op het volledige patentenpakket. Maar het is mogelijk dat Microsoft nog terugkomt op zijn beslissing.