Abonneer je gratis op Techzine!

Zo nu en dan komen er vreemde patenten langs van grote fabrikanten. Vandaag is dit ook het geval bij de grote telefoonfabrikant Nokia. De Finse producent heeft namelijk een patent ingediend met betrekking tot een vibrerende tatoeage.

Nokia ziet er namelijk wel toekomst in dat gebruikers een tatoeage nemen, die door middel van een magnetisch veld voor een trilling kan zorgen. Door middel van deze trilling wordt de gebruiker op de hoogte gesteld van een sms-bericht of inkomend telefoongesprek. In het patent wordt uitgelegd dat de tatoeage aan wordt gebracht met ferromagnetisch materiaal, dit wordt vervolgens gepaard met een mobiel device. Ferromagnetisch materiaal is een spontaan en permanent magnetisch materiaal.

Het patent werd afgelopen week ingediend bij het US Patent and Trademark Office en beschrijft Zoran Radivojevic als hoofdontwikkelaar. Door middel van verschillende trillingen zou volgens het patent onderscheid gemaakt kunnen worden tussen verschillende waarschuwingen of meldingen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld meldingen van een lage batterijlading, een ontvangen sms-bericht of een agenda afspraak.

Het patent suggereert ook dat het mogelijk is om een identiteits check uit te voeren, waarmee de tatoeage kan dienen als een soort vingerafdruk, die toegang geeft tot het toestel. Volgens het patent zou de tatoeage overigens onzichtbaar aangebracht kunnen worden, waardoor het voor sommige personen een stuk aantrekkelijker zou worden.

Het is overigens niet opmerkelijk dat het patent van Nokia komt. De Finse fabrikant is zo goed als de enige fabrikant die nieuwe middelen onderzoekt om haptische- of aanraak-feedback te verbeteren of vernieuwen. Echter gaat het koppelen van iemands lichaam aan een toestel een stuk verder dan dat je op voorhand zou verwachten bij deze onderzoeken. Een woordvoerder van Nokia was opmerkelijk genoeg niet in staat om het patent te bevestigen.