Abonneer je gratis op Techzine!

Steeds meer Duitse cafés worden met sluiting bedreigd. Advocaten versturen op grote schaal brieven naar de uitbaters waarin ze hoge schadevergoedingen eisen. De uitbaters maken zich volgens hen schuldig aan illegale downloadpraktijken en het faciliteren van piraterij.

Steeds meer Duitse cafés bieden draadloos internet aan om aantrekkelijker te zijn voor cafébezoekers. Tijdens hun kop koffie kunnen bezoekers kosteloos internetten op hun mobiel, tablet of laptop. Deze cafés zijn met name terug te vinden in populaire, drukbezochte centra van grote steden als Berlijn.

Steeds vaker krijgen uitbaters te maken met juridische dreigementen. Advocaten versturen aanklachten naar kasteleins waarin ze met hoge boetes dreigen als ze hun internetverbinding niet snel weghalen. Volgens de aanklagers maken de caféhouders zich schuldig aan het illegaal downloaden en faciliteren van piraterij. Sommige uitbaters hebben hun eigen router weggehaald uit hun café en hun internetdiensten ondergebracht bij een externe provider om zo juridische geschillen te voorkomen.

Deze gang van zaken is opmerkelijk te noemen volgens de Duitse IT-advocaat Thomas Stadler. "Als huurbaas is de kastelein juridisch gezien niet eens gerechtigd om te kijken wat zijn klanten uitvoeren op zijn draadloze verbinding: hun correspondentie wordt beschermd door privacywetgeving", aldus Stadler. Weliswaar zijn mensen verantwoordelijk voor hun eigen internetverbinding, maar tot op heden is het nog steeds onduidelijk wie er eigenlijk aansprakelijk is als niet de eigenaar maar een ander illegale media downloadt.

Volgens IT-deskundigen is het probleem eenvoudig op te lossen. Uitbaters kunnen een scherm introduceren met de algemene voorwaarden waarin ze een clausule opnemen over illegaal downloaden. Gebruikers moeten hiermee akkoord gaan voordat ze verbinding met internet kunnen maken. Een tweede oplossing is het instellen van een blokkadelijst om illegaal downloaden te voorkomen.