2min

De kortingensite Groupon is aangeklaagd door een aandeelhouder wegens het publiceren van foutieve kwartaalcijfers. Op deze manier probeerde het internetbedrijf haar investeerders te misleiden, aldus de aanklager. Daarnaast heeft Groupon de zwakke interne controle proberen te verhullen.

Vorige week presenteerde Groupon de resultaten over het vierde en laatste kwartaal van vorig jaar. Het was toen al bekend dat het bedrijf een miljoenenverlies had geleden, maar men moest noodgedwongen de resultaten bijstellen. Het bleek dat het bedrijf bij het samenstellen van de kwartaalcijfers geen rekening had gehouden met de geldbedragen die Groupon moest teruggeven aan ontevreden consumenten. Daardoor viel het verlies hoger uit dan aanvankelijk voorgeschoteld.

Deze gang van zaken is volgens de aanklager te wijten aan een "materiële zwakte" bij de interne controle van de cijfers. Daardoor had Groupon te weinig financiële middelen opzij gelegd voor restituties. Door de opbrengsten hoger voor te stellen dan ze in werkelijkheid waren, heeft Groupon investeerders misleid. Groupon wilde niet reageren op de beschuldigingen. Een woordvoerster zei in een reactie dat het bedrijf niet reageert op lopende zaken.

Groupon maakte vorig jaar november haar beursgang. Aanvankelijk bood het bedrijf haar aandelen voor een prijs van 20 dollar per stuk aan. Na een zeer positief begin waarin de koers steeg tot net boven de 30 dollar, ging het snel bergafwaarts met de aandelen. Eind november, nog geen maand na de beursgang, bedroeg de koers nog 15,24 dollar. Daarna normaliseerde de koers weer.

Groupon biedt haar diensten aan in 47 landen wereldwijd, waaronder Nederland, en kent 33 miljoen actieve gebruikers.