Abonneer je gratis op Techzine!

Hoewel Google altijd heeft ontkend dat het op de hoogte was van de verzameling van gevoelige gegevens, blijkt uit vrijgegeven documenten dat het internetbedrijf wel degelijk afwist van deze praktijken.

De Federal Communications Commission (FCC) onderzocht of Google ruim twee jaar lang opzettelijk data verzamelde toen het bedrijf opnames maakte voor haar dienst Street View. De commissie oordeelde onlangs dat er geen bewijs was voor het opzettelijk illegaal verzamelen van zogeheten payload data zoals gebruikersnamen, wachtwoorden, e-mailadressen en andere inloggegevens. Google heeft altijd volgehouden dat het niet op de hoogte was van deze praktijken en dat het ermee stopte zodra dit bekend werd.

Daarmee was de zaak voor de FCC afgedaan. Volgens de commissie was er geen bewijs dat Google zich schuldig heeft gemaakt aan illegale praktijken. Wel was de FCC van mening dat Google het onderzoek op diverse punten onnodig heeft belemmerd en vertraagd. Daarvoor kreeg Google een boete van 25.000 dollar opgelegd.

Uit de vrijgegeven documenten blijkt nu een heel ander beeld. Een anonieme ontwikkelaar zou twee andere ontwikkelaars verteld hebben dat Google payload data verzamelde met de wagens van de Street View-dienst. Tevens had hij een document opgesteld en doorgestuurd aan de betreffende ontwikkelaars. De huidige medewerkers van Google Street View zeggen dat zij niet op de hoogte waren van het bestaan van dit document. Een senior manager van Google Street View stelt in het vrijgegeven rapport dat hij het betreffende document al had goedgekeurd voordat het geschreven was.

Google heeft het verzamelen van de informatie van WiFi-netwerken altijd omschreven als een vergissing.