min

Tags in dit artikel

, , , ,

Provider Ziggo is vandaag begonnen met het uitrollen van zijn 4G-netwerk in Nederland, ook wel beter bekend onder de noemer LTE. Inwoners van delen van Zwolle, Breda en Oss kunnen op dit moment gebruikmaken van het nieuwe, supersnelle netwerk.

Voorwaarde is wel dat abonnees over het Plus-abonnement beschikken. Dat betekent dat op dit moment alleen nog zakelijke klanten gebruiken kunnen maken van de 4G-technologie. Volgens Tweakers.net zal de dienst niet worden opengesteld voor consumenten. Zodoende kan Ziggo aan zijn verplichtingen voldoen zonder dat het daarbij extra capaciteit moet inzetten.

Ziggo is de eerste provider in Nederland die LTE aanbiedt. Het bedrijf beschikt al enige jaren over een vergunning om LTE uit te rollen in Nederland. Volgens deze regels moet de provider na twee jaar de dienst kunnen aanbieden in een gebied met een oppervlakte van 80m2. Na vijf jaar moet het een gebied zo groot als de provincie Utrecht van deze dienst kunnen voorzien. Andere provincies zullen daarna waarschijnlijk snel volgen.

De landelijke uitrol van LTE zal waarschijnlijk nog enkele jaren op zich laten wachten. Weliswaar beschikken naast Ziggo ook KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 over een licentie om 4G uit te rollen, maar deze licentie heeft betrekking op de 2,6 GHz-band. Deze frequentie is ongeschikt om heel Nederland te dekken, omdat daarvoor te weinig masten staan. Daarnaast kan deze frequentie niet door muren heen. De meeste providers zullen waarschijnlijk dit najaar hun kans grijpen, als onder meer de 800 MHz, 900 MHz en 1800 MHz-band geveild zullen worden.

De maximale downloadsnelheid van LTE is volgens Ziggo 100 Mbps, uploaden gaat met een maximumsnelheid van 40 Mbps.