Abonneer je gratis op Techzine!

Nokia is aangeklaagd door een groep aandeelhouders vanwege de Windows Phone-deal die het heeft gesloten met Microsoft. Deze zou door Nokia veel succesvoller zijn voorgesteld dan deze tot op heden is gebleken.

De aanklacht werd vorige week donderdag ingediend bij een rechtbank in New York. De aandeelhouders beweren dat ze bewust zijn misleid met hoopvolle uitspraken over de toekomst van de Lumia-smartphones. Dit blijkt vooralsnog een veel minder rooskleurige invloed te hebben op het Finse bedrijf en moest het in april zelfs een winstwaarschuwing afgeven.

Eén van de aanklagers wil zover gaan dat het komt tot een class action-rechtszaak voor een juryrechtbank. De aanklager gebruikt uitspraken van vooraanstaande Nokia-medewerkers, waaronder CEO Stephen Elop om de zaak mee te onderbouwen. Deze sprak in januari hoopvolle verwachtingen uit over de Lumia-smartphones tijdens een presentatie van de cijfers over het vierde financiële kwartaal. Timo Ihamuotila, hoofd financiën, maakte onder meer de opmerking dat "operatoren het ecosysteem volop ondersteunen."

Ook valt in de aanklacht te lezen dat de uitspraken van de aangeklaagden in wezen fout en misleidend waren, omdat Nokia’s migratie naar het Windows-platform niet zo goed ging als werd voorgesteld. Daarnaast had de Lumia 900 een bug die Nokia dwong om 100 dollar krediet te verlenen, ook werden eerdere Lumia-toestellen niet zo goed ontvangen als was voorspeld. Elop verklaarde vorige week dat operators niet happig zijn om meer Lumia’s te verkopen omdat er Skype op is voorgeïnstalleerd, een app die de operators ongetwijfeld geld kost. Nokia kan erop rekenen dat de aanklagers deze uitspraak snel gaan toevoegen aan de aanklacht.

Nokia heeft in een verklaring aangegeven zich te zullen verdedigen tegen de class action-aanklacht.