Aandelen Nokia dalen tot nieuw dieptepunt

Abonneer je gratis op Techzine!

De aandelen van Nokia zijn gezakt tot een nieuw dieptepunt. De afgelopen zestien jaar waren de aandelen van Nokia niet meer zo weinig waard als nu het geval is. Tijdens het sluiten van de beurzen maandagavond bleef de prijs van één aandeel in Nokia steken op 1,84 dollar.

Met een waarde van 1,84 dollar behaalt Nokia opnieuw een dieptepunt in de moeilijke periode die het bedrijf doormaakt. De laatste keer dat de waarde van 1,84 dollar per aandeel werd aangetikt was maar liefst zestien jaar geleden. De waarde getuigt dan ook van problemen waarin Nokia verkeert. Nokia kan gezien worden als het grootste slachtoffer van de opkomst van de iPhone- en Android-toestellen.

De opkomst van deze concurrenten hebben er voor gezorgd dat Nokia noodgedwongen haar organisatie eens goed onder de loep moest nemen. Een reorganisatie en het ontslaan van een deel van de werknemers zorgde voor de besparing van enkele miljoenen dollars. Daarnaast stapte Nokia in het huwelijksbootje met Microsoft om toestellen met het Windows Phone-besturingssysteem aan te kunnen gaan bieden. De samenwerking heeft Nokia volgens analisten in de goede richting gezet, maar het bedrijf is er nog lang niet.

Tegenvallende resultaten en het gebrek aan vertrouwen bij investeerders hebben er onder andere voor gezorgd dat de waarde van de aandelen van Nokia in alleen het afgelopen jaar met 70 procent zijn gedaald. Over de laatste vijf jaar bedraagt dit percentage maar liefst 94 procent. Wanneer de waarde blijft dalen wordt mogelijk een grens bereikt welke het bedrijf in 1994 voor het laatst zag.

Vandaag opende Nokia opnieuw slecht: het aandeel staat op het moment van schrijven op een waarde van 1.79 dollar, wat opnieuw bijna 3 procent lager is dan de waarde waarmee het gisteren sloot.