De tijd dat bedrijven zich verdringen met hetgeen waar Microsoft nu weer mee zou komen is al enige tijd voorbij. Windows 8, het besturingssysteem waarbij je met je vinger allemaal aanvullende functionaliteit krijgt, spreekt het bedrijfsleven namelijk niet aan. Experts durven zich te wagen aan uitspraken als "Windows 8 is een non-evenement voor bedrijven" en "sommige bedrijven zullen Windows 8 nooit gaan gebruiken".

Het nieuwe besturingssysteem biedt ondersteuning voor zowel aanraakapparaten als traditionele pc’s. Echter, veel bedrijven zien niet de noodzaak in om over te stappen op Windows 8. Een groot aantal bedrijven moet zelfs de overstap vanaf Windows XP nog maken.

Doug Johnson, van American Bankers Association, zegt:"Windows 8 is eerlijk gezegd meer een consumentenplatform dan een bedrijfsplatform, dus het is logisch vanuit een zakelijk perspectief op dit moment om niet op Windows 8 over te stappen. Er is op dit moment geen enkele noodzakelijk functionaliteit waar bedrijven voordeel van ondervinden".

Volkswagen heeft gedurende het afgelopen jaar 60.000 pc’s geupgrade naar Windows 7, het bedrijf zegt nu dat het niet snel weer over zou willen stappen. Martin Eickhoff, hoofd IT VW, zegt: "We zijn benieuwd naar de mogelijkheden van de nieuwe tablets, maar we willen wachten totdat Windows 8 echt potentiële voordelen kan aantonen".

Steven Hanna, van Kennametal Inc, geeft aan dat het bedrijf waar hij werkt recentelijk is overgestapt naar Windows 7. Ook dat bedrijf is niet van plan om op korte termijn over te stappen naar Windows 8. Maar men kijkt wel naar mogelijkheden om op kleine schaal werknemers te voorzien van aanraakapparaten. Met name werknemers die zakenreizen ondernemen voor het bedrijf zouden profeit kunnen hebben van een mobiel apparaat. Kennametal Inc test nu al op kleine schaal met iPads maar is ook benieuwd naar de mogelijkheden die Microsoft binnenkort zal bieden met de Surface-apparaten.

Dit laatste lijkt één van de weinige positieve commentaren vanuit het bedrijfsleven te zijn. Het is daarom ook niet gek als Microsoft zich vooral op de Surface-tablets zou gaan richten. Zoals al eerder aangegeven draait een groot deel van de bedrijven nog het oude Windows XP-besturingssysteem (41 procent) met vanzelfsprekend de bijbehorende x86-software. Windows 8 is eigenlijk niet één, maar twee besturingssystemen, namelijk Windows 8 en Windows RT. Laat Windows RT dan nu net draaien op de meeste mobiele Surface-apparaten van Microsoft, wat onhandig is omdat Windows RT niet backwards-compatible is met oudere software. Daarom zouden bedrijven al snel moeten kiezen voor het duurdere Surface-model, dat aangedreven wordt door een Intel-chip die wel backwards compatible is. Al met al lijkt een overstap naar Windows 8-tablets een kostbare en intensieve taak te zijn waar veel bedrijven vooralsnog niet de noodzaak van lijken in te zien.