HP: ‘Geen sancties gebroken bij handel met Syrië’

Abonneer je gratis op Techzine!

HP heeft aangegeven dat het geen exportsancties gebroken geeft door technologie te verkopen aan Syrië en Iran. Echter is het volgens het bedrijf wel mogelijk dat tussenleveranciers deze sancties wel gebroken hebben.

Uit rapporten bleek dat het Italiaanse Area SpA in 2011 een landelijk surveillancesysteem van HP had geinstalleerd in Syrië. De US Securities and Exchange Commission heeft om uitleg van HP gevraagd over de situatie.

HP laat weten dat het geen toestemming heeft gegeven om het surveillancesysteem te plaatsen. Volgens het bedrijf heeft Area SpA het systeem via een tussenleverancier in handen gekregen. HP het daarop de desbetreffende contracten met Area SpA in april ontbonden.

De Amerikaanse OEM heeft aangegeven dat het alle verkopen naar Iran in 2009 heeft stopgezet, maar dat het altijd mogelijk is dat hun producten via een omweg daar alsnog aangetroffen kunnen worden. Opvallend genoeg wil HP verder samen blijven werken met ZTE, een Chinees bedrijf dat door de FBI verdacht wordt van het leveren van een vracht (inclusief materiaal van HP) aan Iran met bijbehorende vrachtbon welke 900 pagina’s telde.