1 min

Google gaf gisteren een eigen Google Maps-applicatie uit voor Apple’s mobiele besturingssysteem iOS. Bij het initialiseren van deze applicatie wordt de gebruiker gevraagd of locatiedata gedeeld mag worden met Google, maar deze optie staat standaard aangevinkt. Hiermee schendt Google de privacywet.

De lancering van Google Maps voor iOS leek gisteren een onverdeeld succes te worden: de applicatie stond binnen enkele uren op de eerste plaats bij populairste applicaties van de App Store. Nu het eerste enthousiasme een klein beetje weggeëbd is kunnen we dieper in gaan op de applicatie en wat blijkt: deze is niet conform de Nederlandse wet bescherming persoonsgegevens (Wbp).

Om de diensten verder te verbeteren wil Google graag anonieme locatiegegevens van de gebruiker ontvangen en daarom wordt om toestemming gevraagd. De Wbp schrijft echter voor dat de gebruiker hier actief voor moet kiezen, door de optie reeds aan te vinken wordt de functie gezien als opt-out, in plaats van het voorgeschreven opt-in.

Daar komt bij dat het CBP eerder dit jaar aan de hand van een onderzoek moest concluderen dat anonieme gegevens bij locatiegebaseerde diensten niet zo anoniem zijn als de naam doet vermoeden. Aan de hand van de data is immers vaak op te maken waar iemand woont.

Google weigerde vooralsnog om een uitgebreide reactie de deur uit te doen, maar stelde wel het volgende: ‘Het verzamelen van gegevens gebeurt enkel wanneer gebruikers toestemming voor geven. Zij kunnen er bovendien op elk gewenst moment voor kiezen om de optie weer uit te schakelen.’