Reuters meldt dat een rechter een uitspraak heeft gedaan in een rechtszaak tegen Apple. Het Amerikaanse bedrijf werd ervan verdacht de prijzen van digitale boeken omhoog te stuwen, de rechter is het met deze verdenkingen eens en oordeelt dus dat Apple schuldig is. Wat de consequenties van deze veroordeling zijn, zal pas later duidelijk worden.

Apple werd samen met vijf grote uitgevers aangeklaagd voor het maken van afspraken over de prijzen van digitale boeken die via Apple’s iBook-winkel worden aangeboden. Deze uitgevers troffen begin 2013 een schikking, maar Apple bleef beweren onschuldig te zijn. Het Amerikaanse bedrijf kon de rechter echter niet overtuigen.

De afspraken die Apple maakte met uitgevers zorgden ervoor dat de prijs van eBooks kunstmatig hoog werden gehouden. Concurrent Amazon liet de prijzen van eBooks juist dalen, waardoor uitgevers hun marges steeds verder zagen verdampen. Apple speelde de uitgevers in de kaart door een nieuw platform aan te bieden waarop de prijzen kunstmatig hoog gehouden werden, zo konden uitgevers Amazon en andere winkeliers buitenspel zetten als ze ongewenst kortingen gaven.

Wat de uitspraak voor Apple voor consequenties zal hebben is op dit moment nog onduidelijk, daarover zal een aparte uitspraak worden gedaan. Een boete lijkt echter aannemelijk.

Update (16:42)
Bij monde van woordvoerder Tom Neumayr heeft Apple laten weten dat het in hoger beroep zal gaan tegen de uitspraak. "Apple heeft de prijzen van eBooks niet omhoog gedreven en we zullen blijven vechten tegen deze valse beschuldigingen. Toen we de iBook Store introduceerden gaven we de consument meer vrijheid van keuze en doorbraken we het monopolie van Amazon. We hebben niks verkeerd gedaan en zullen de uitspraak aanvechten."