Lagere marges drukken kwartaalcijfers Samsung

Abonneer je gratis op Techzine!

Zoals werd verwacht zijn de financiële cijfers van het vierde kwartaal van Samsung minder gunstig dan het kwartaal ervoor. Deze daling zou met name te wijten zijn aan verminderde inkomsten uit verkochte mobiele apparaten en een grootschalige bonusuitkering voor het personeel.

Het afgelopen kwartaal zette Samsung een bedrijfsresultaat neer van 8,31 biljoen won, omgerekend circa 5,48 miljard euro. In het derde kwartaal van 2013 bedroeg het bedrijfsresultaat nog 10,16 biljoen won. In het vierde kwartaal een jaar eerder had Samsung eveneens een hoger bedrijfsresultaat: 8,84 biljoen won.

Deze daling lijkt deels te wijten aan de dalende inkomsten uit de verkoop van mobiele apparaten. In vergelijking met het derde kwartaal is dit met achttien procent gedaald, daarentegen blijkt de omzet van de mobiele afdeling met zo’n negen procent is gedaald. Dat duidt erop dat Samsung niet alleen last heeft van lagere verkoopcijfers, maar ook van kleinere marges.

Samsung heeft in het kwartaalverslag aangegeven dat de vraag naar smartphones en tablets juist is toegenomen. De minder gunstige financiële cijfers van de Zuid-Koreaanse fabrikant zijn te wijten aan de extra uitgaven met betrekking tot marketing. Ook een speciale bonusuitkering voor het personeel van zo’n 548 miljoen euro ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van een grote strategiewijziging heeft een hap uit de cijfers genomen.

De verwachting is dat de vraag naar Samsung’s smartphones en tablets ook in het eerste kwartaal van dit jaar zal afnemen. Wel zal dit over heel 2014 gezien volgens het Zuid-Koreaanse bedrijf uiteindelijk weer aantrekken. Ditzelfde wordt verwacht wat betreft de verkoop van Ultra HDTV’s, mede dankzij het Wereldkampioenschap voetbal in Brazilië dat dit jaar plaatsvindt.