WhatsApp benadrukt belang van privacy opnieuw

Abonneer je gratis op Techzine!

De mensen achter de chatdienst WhatsApp doen er veel aan om de gemoederen rondom privacy te bedaren. CEO Jan Koum benadrukt naar aanleiding van foute berichtgeving in de medi opnieuw dat WhatsApp niet zal buigen voor Facebook, de privacy van gebruikers blijft bewaard.

In een blogbericht verklaart Koum dat WhatsApp zich zal blijven inzetten voor de privacy van gebruikers. Sinds bekend is gemaakt dat Facebook voor een miljardenbedrag de nieuwe eigenaar van WhatsApp zal worden, is er veel onrust over privacy ontstaan.

Koum legt uit dat hij in Oekraïne is opgegroeid en zich nog goed herinnert dat zijn moeder vaak aan de telefoon zei: "Dit kunnen we niet via de telefoon bespreken. Ik vertel het je later persoonlijk." Het feit dat Koum en zijn familie moesten oppassen met wat ze zeiden is een van de redenen geweest dat hij en zijn familie naar de Verenigde Staten zijn verhuisd.

"Respect voor jouw privacy zit ons in het DNA en we hebben WhatsApp gebouwd met het doel zo weinig mogelijk van je te weten te komen. Je hoeft ons je adres, naam, geboortedatum, mailadres of werkgever bijvoorbeeld niet te geven," schrijft Koum. "Geen van die gegevens zijn door ons verzameld en we zijn ook niet van plan dat te veranderen."

De overname van Facebook was wat Koum betreft niet doorgegaan als WhatsApp gedwongen zou worden om zijn normen en waarden te veranderen.