Google heeft in het eerste kwartaal van 2014 ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder een omzetgroei van 19 procent laten noteren. Hoewel die groei aanzienlijk is, voldoet het niet aan de verwachtingen van analisten.

In het eerste kwartaal van 2014 heeft Google een omzet van 15,42 miljard dollar behaald met een winst van 6,27 dollar per aandeel. Analisten rekenden op 100 miljoen dollar extra omzet, aandelen hadden per stuk 15 cent meer winst moeten opleveren. De cijfers zorgen ervoor dat de aandelenkoers van Google na het sluiten van de markt met meer dan drie procent inzakken.

Ondanks dat Google de verwachtingen van analisten niet weet waar te maken zijn de kwartaalcijfers indrukwekkend te noemen. Er zijn momenteel weinig grote Amerikaanse technologiebedrijven die de omzet met dubbele cijfers zien groeien. Overigens is dat Google sinds de beursgang in 2004 nog altijd gelukt.

Meer advertentieklikken, maar adverteerders betalen minder

Advertenties vormen voor Google nog altijd met afstand de grootste inkomstenbron. In vergelijking met een jaar eerder is het aantal klikken op advertenties met 26 procent toegenomen. Adverteerders betalen desondanks echter steeds minder voor de vertoning van advertenties, per klik wordt in vergelijking met een jaar eerder negen procent minder betaald. Analisten rekenden op een stijging van 33 procent in advertentieklikken, terwijl de inkomsten per klik volgens hen met 11,1 procent zouden afnemen.