De legende rondom Atari’s gigantische flop in de jaren ’80 blijkt waar. Voor een documentaire gesponsord door Microsoft is na enig graafwerk een bootlading cartridges van de game E.T. the Extra-Terrestrial gevonden in een stortplaats in Alamagordo in de Amerikaanse staat New Mexico.

31 jaar geleden had de recentelijk failliet gegane spelontwikkelaar Atari torenhoge verwachtingen van de verkoop van een Atari 2600-game rondom de film E.T. Achteraf bleek dat ontwikkelaars slechts zes weken aan het spel konden werken terwijl vijf maanden een betere termijn zou zijn geweest. De kwaliteit van de game was dus niet om over naar huis te schrijven.

Het liep daardoor ook uit op een gigantische mislukking en Atari zat met talloze cartridges van het spel in de maag. Besloten werd om de cartridges en andere overbodige hardware te begraven op een stortplaats in Alamagordo. Dit verhaal werd door Atari echter nooit bevestigd.

De legende rondom de storting van de games werd ontrafeld voor de documentaire en uiteindelijk werden de rechten verkregen om te graven op de stortplaats. Al na enkele uren werden de eerste games teruggevonden. Een groot deel van de cartridges zijn nog in perfecte staat en zaten nog in plastic verpakt. Naast E.T. werden ook cartridges van onder andere Asteroids, Centipede en Space Invaders gevonden.

Het is nog onbekend hoeveel games begraven zijn, volgens het verhaal had Atari zo’n 3,5 miljoen cartridges van de game rondom de film E.T. over. De documentaire Atari: Game Over zal naar verwachting in 2015 voor Xbox-consoles beschikbaar komen.