De Duitse bondskanselier Angela Merkel had voorgesteld een Europees datanetwerk te creëren om het continent te beschermen tegen spionage vanuit andere werelddelen. Uit onderzoek van Unisys blijkt dat Nederlanders niet warmlopen voor dit plan. Er zijn ongeveer 11.000 mensen ondervraagd.

Om Europa te beschermen tegen spionage van buitenaf zou het continent een eigen datanetwerk moeten creëren waarbij alle continentale communicatie afgeschermd blijft voor andere werelddelen. Dat is althans het plan van Merkel, naar aanleiding van de grote spionageschandalen van de afgelopen tijd.

51 procent van de ondervraagden vinden dat de baten van een eigen netwerk niet opwegen tegen de benodigde investeringen. Merkels plan stuit 14 procent van de ondervraagden echt tegen de borst: zij zijn er fel op tegen en vinden dat netwerken een open karakter moeten hebben. 30 procent van de ondervraagden is juist wel te spreken over het plan. De balans slaat daarmee toch negatief uit.

Uit het onderzoek blijkt ook dat mensen van verschillende leeftijden ook verschillende meningen hebben over het voorstel. Mensen van 18 tot 34 jaar oud zien het plan over het algemeen niet zitten terwijl oudere leeftijdsgroepen er positiever tegenover staan.