Harense Smid en Mikro-Electro verdwijnen, BCC neemt 18 winkels over

Abonneer je gratis op Techzine!

Wederom verdwijnen er weer twee merken uit het straatbeeld, het doek is gevallen voor de winkels van de Harense Smid en Mikro-Electro. Moederbedrijf HiM Retail verkoopt 18 van de 41 winkels aan de concurrent BCC, voor de overige winkels wordt nog gezocht naar een oplossing, maar dat een groot gedeelte of mogelijk zelfs alle overgebleven 23 winkels de deuren moeten sluiten, staat vast.

HiM Retail exploiteert drie winkelformules in Nederland onder de namen Harense Smid, Mikro-Electro en It’s Electronics. Alle drie deze formules verdwijnen uit het straatbeeld. Van de 41 winkels worden er 18 overgenomen door BCC, een aantal winkels die dicht in de buurt zitten van een bestaande BCC-winkel zullen worden gesloten, voor de overige winkels zoekt HiM Retail nog een oplossing.

Het bedrijf laat middels een persbericht weten: "Al langere tijd werd uitgekeken naar een mogelijkheid tot verdere consolidatie van volume in de markt. HiM Retail heeft echter moeten concluderen dat door de financiële situatie en met name het gebrek aan ondersteuning van financiële instellingen (met name kredietverzekeraars) de mogelijkheid tot in stand houden of uitbouwen van volume niet mogelijk was." De banken lijken dus weinig vertrouwen te hebben gehad in de plannen HiM Retail.

De verkoop van 18 winkels aan concurrent BCC noemt HiM Retail een "tijdige mogelijkheid tot een strategische heroriëntatie". Hoewel de winkelformules ophouden te bestaan, lijkt HiM Retail niet helemaal de handdoek in de ring te gooien. Zo laat het bedrijf weten dat de witgoedreparatiedienst zal gaan opereren onder de naam "De Smid WitgoedService", die tak zal reparaties uitvoeren voor externe bedrijven en particulieren.

Naast de 18 winkels neemt BCC ook 140 personeelsleden over van HiM Retail, in totaal heeft HiM Retail ongeveer 390 fulltimers, er blijven dus meer dan 250 personeelsleden achter bij het bedrijf. Voor de overgebleven 23 winkels en ruim 250 werknemers wordt nog gezocht naar een oplossing. Het bedrijf zegt hierover: "HiM Retail geeft prioriteit om voor alle andere medewerkers en bedrijfsonderdelen ook een verbeterd perspectief te kunnen bieden middels verkoop of verzelfstandiging. De komende tijd zal hierover meer duidelijkheid brengen." HiM Retail lijkt een deel van de overgebleven 23 winkels nog te willen verkopen, wat voor de personeelsleden nog enig toekomstperspectief biedt. Het is echter duidelijk dat er niet voor iedereen een goed toekomstperspectief kan worden geboden, er zullen gedwongen ontslagen gaan vallen.

Vorig jaar ging de Harense Smid al failliet en werd er in juli 2013 een doorstart gemaakt met toenmalige concurrent Mikro-Electro, dat bedrijf nam een belang van 50 procent in HiM Retail. Vervolgens werden de hoofdkantoren van beide ondernemingen samengevoegd en werden in juli van dit jaar nog eens 18 winkels van Mikro-Electro overgenomen door HiM Retail, waarmee de teller op 41 winkels kwam te staan. Slechts enkele maanden later wordt een groot aantal winkels verkocht aan de BCC en valt het doek voor beide formules.