2min

In de Verenigde Staten heeft een rechter een rechtszaak tegen Google verworpen wegens gebrek aan bewijs. Twee consumenten hadden Google aangeklaagd dat het bedrijf zijn macht zou misbruiken door Android-fabrikanten te verplichten de Google-apps mee te leveren en dat zou volgens hen leiden tot hogere toestelprijzen. De rechter vind dat het tweetal niet heeft bewezen dat de prijzen daardoor hoger zijn.
I
n de Verenigde Staten hadden twee consumenten een class action rechtszaak aangespannen tegen Google. Volgens de consumenten misbruikt Google zijn macht door fabrikanten te verplichten de Google-apps mee te leveren op een Android-toestel. Daardoor zouden concurrerende diensten van bijvoorbeeld Microsoft geen kans maken en dat zou leiden tot hogere prijzen voor de consument.

Google heeft zich verweert door te stellen dat fabrikanten niet verplicht zijn de Google-apps mee te leveren, maar dat veel fabrikanten ervoor kiezen om hun toestellen te laten licenseren door Google zodat ze ook de Google-apps mogen meeleveren. Onder de apps bevindt zich ook de Google Play Store. Verder verweerde Google zich door te stellen dat Android-smartphones tegenwoordig op elk prijspunt zijn te vinden en dat Android heeft gezorgd voor meer concurrentie op de smartphonemarkt wat juist leidt tot lagere prijzen.

De twee consumenten konden het tegendeel niet bewijzen en daarop besloot de rechtbank de aanklacht te verwerpen. Waardoor de rechtszaak nu van de baan is. De consumenten zouden er nog voor kunnen kiezen hun aanklacht aan te passen en opnieuw in te dienen, of dat ook gaat gebeuren is onduidelijk.

In Europa loopt momenteel een onderzoek van de Europese Commissie naar Android en of Google zijn macht misbruikt. Wat de uitkomst van dat onderzoek gaat worden is nog niet duidelijk.