‘EU gaat Google beschuldigen van machtsmisbruik op zoekmarkt’

Abonneer je gratis op Techzine!

Volgens bronnen van The Wall Street Journal gaat de Europese Commissie vandaag nog Google beschuldigen van machtsmisbruik op de zoekmarkt. Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededingingszaken zou samen met president Jean-Claude Junker hebben besloten om de zaak door te zetten. Daarmee wordt dit mogelijk de grootste machtsmisbruikzaak ooit.

De laatste keer dat er een echt grote machtsmisbruik zaak werd behandeld in Europa was zo’n 10 jaar geleden. Toen werd Microsoft beschuldigt van machtsmisbruik door Windows Media Player te koppelen aan Windows. Dat bedrijf moest toen een half miljard euro boete betalen en brengt sindsdien speciale versies uit van Windows met en zonder Windows Media Player. De meeste mensen kopen echter de versie met Windows Media Player.

Voor Google gaat het om machtsmisbruik op de zoekmarkt. Google zou beschuldigd worden van het manipuleren van de zoekresultaten waarbij de eigen diensten worden voorgetrokken ten kosten van concurrenten. Deze zouden zelfs lager worden geplaatst. De maximale boete die Google hiervoor kan krijgen is zo’n 6 miljard dollar, ongeveer 4,6 miljard euro. Het mag dan ook duidelijk zijn dat Google niet snel zal zeggen we betalen wel, de techgigant zal zich met hand en tand proberen te verdedigen. Mocht de EU deze zaak doorzetten dan is de kans groot dat er een jarenlange juridische strijd gaat volgen.

Eerder heeft Europa al opgeroepen aan Google om zaken aan te passen en met een schikkingsvoorstel te komen. Er is verschillende malen gesproken over een schikking maar Google zou steeds te weinig water bij de wijn willen doen. Of met constructies komen waarbij de concurrenten tegen elkaar moeten opbieden om hoger in de zoekresultaten te komen.

Google staat de afgelopen maanden flink onder druk vanuit Europa. Zo werden er ook al plannen geopperd om Google te verplichten zich op te splitsen, waarbij de zoekmachine los moet komen te staan van de commerciële activiteiten. Ook loopt er een vooronderzoek of Google misbruik maakt van zijn machtspositie met Android, door fabrikanten te verplichten alle Google apps te installeren als ze de Google Play Store willen gebruiken.