2min

De Duitse regering is opnieuw in de verlegenheid gebracht, eerder werd al duidelijk dat de Duitse geheime dienst de Amerikaanse geheime dienst NSA zou hebben geholpen met het afluisteren van Europese doelwitten, nu blijkt dat de Duitse geheime dienst nog veel verder is gegaan.

Het is de Duitse krant Bild die vandaag een boekje open doet over de Duitse geheime dienst. Niet alleen faciliteerde de Bundesnachrichtendienst de NSA met de mogelijkheid om Europese doelwitten af te luisteren. Ook verzamelden het zelf massaal gegevens om die vervolgens te analyseren en te profiteren van de opgedane kennis.

Volgens Bild bleef het verzamelen van gegevens niet bij zogenaamde metagegevens, maar werden complete telefoongesprekken, e-mails en andere audio en tekstbestanden verzameld. Bild baseert zich op bevindingen van een comité dat onderzoek doet naar de werkwijze van de Bundesnachrichtendienst. De informatie is nog niet openbaar gemaakt, maar Bild heeft er wel de hand op weten te leggen, waarschijnlijk wordt de informatie binnenkort officieel openbaar gemaakt. In de doofpot stoppen is er in elk geval niet meer bij.

In totaal zou de Bundesnachrichtendienst samen met de NSA zo’n 800.000 doelwitten in de gaten houden, voornamelijk in Europa maar ook in conflictgebieden zoals Afghanistan en Pakistan. Feit is dat Duitsland daarmee massaal Europese bondgenoten heeft bespioneerd en afgeluisterd, iets wat in Europa ongetwijfeld niet positief wordt ontvangen. Grote vraag is ook wat voor informatie er allemaal is buitgemaakt en wat er vervolgens mee is gebeurd. Hoewel veel spionage gebeurd om politieke of militaire redenen of om terrorisme tegen te gaan kunnen er ook economische motieven een rol spelen. Vooral dat laatste kan zeer schadelijk zijn voor de Europese economie als bijvoorbeeld de Duitse industrie is geholpen met informatie die verkregen is middels spionage bij concurrenten uit het buitenland.

De Duitse overheid moet nu al op de blaren zitten door de informatie die langzaamaan bekendgemaakt wordt, maar de onderste steen is nog lang niet boven.