Microsoft start op 1 juli met een nieuw programma om startups te helpen, in totaal kunnen startups over een bedrag van maximaal 120.000 dollar aan waardebonnen krijgen om te gebruiken voor Azure-diensten. Daarmee kan een startup een groot gedeelte van zijn hostingkosten besparen.

Microsoft volgt met het nieuwe BizSpark Plus-programma de voorbeelden van Amazon en Google. ook deze twee techgiganten hebben programma’s op startups te voorzien van gratis clouddiensten. Bij Amazon en Google is dit echter gelimiteerd tot 100.000 dollar, Microsoft gooit daar nu nog eens 20.000 dollar bovenop.

Het is echter niet zo dat elke startup daar zomaar aanspraak op kan maken. Om zo’n hoge vergoeding te krijgen van Microsoft moet een startup zich laten begeleiden door een incubator of accelerator die bij Microsoft is aangesloten. In totaal heeft Microsoft zo’n 150 adviseurs en investeerders over de hele wereld aan zich verbonden.

Er is ook een lichtere variant op dit programma, genaamd BizSpark, waarbij voor maximaal 750 dollar per maand voor een periode van drie jaar aan waardebonnen verkregen kan worden. Dit programma bestaat echter al sinds 2008.

Amazon, Google en Microsoft stimuleren hiermee weliswaar startups en bieden de mogelijkheid om flinke kosten te besparen. Aan de andere kant zorgen ze er ook voor dat een startup zijn complete dienstverlening opbouwt rond hun cloudtechnologie, waardoor de kans groot is dat het uiteindelijk een betalende klant wordt als het gratis programma is afgelopen.