2min

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat hoogopgeleiden vaker de dupe zijn van cybercriminaliteit dan laagopgeleiden. Zij hebben vaker te maken met identiteitsfraude en hackers, zelfs als in het onderzoek rekening gehouden wordt het feit dat ze vaker online actief zijn.

Volgens het CBS is vijf procent van de hoogopgeleiden in 2014 opgelicht bij het doen van aankopen op internet, dit terwijl slechts twee procent van de laagopgeleiden is opgelicht. Daarbij moet wel worden vermeld dat online shoppen onder hoogopgeleiden veel populairder is dan onder laagopgeleiden. Zo’n 78 procent van de hoogopgeleiden heeft in de afgelopen drie maanden online aankopen gedaan, van de laagopgeleiden is dit slechts 34 procent.

Het feit dat hoogopgeleiden vaker worden opgelicht bij het doen van online aankopen kan dus ook worden toegeschreven aan het feit dat ze meer online winkelen. Gemiddeld genomen is ongeveer zes procent van alle online shoppers opgelicht bij online aankopen.

Hoogopgeleiden zijn echter ook vaker het slachtoffer van identiteitsfraude ten opzichte van laagopgeleiden. Hiervoor is geen alternatieve reden aan te wijzen. Veel hoogopgeleiden geven aan dat hun persoonsgegevens zijn beschermd op hun computer. Toch zijn zij vaker de dupe van phishing en datafarming.

Het afgelopen jaar kwam zo’n vijf procent van de slachtoffers in aanraking met hacking. Daarmee is het een veel voorkomende vorm van online criminaliteit. Koop en verkoopfraude komt ongeveer 3,5 procent voor en identiteitsfraude minder dan 1 procent. Daarmee scoort hacken redelijk hoog, in 2014 kwam 5,2 procent van de Nederlandse bevolking in aanraking met hackers, dat komt overeen met 700.000 personen. Ter vergelijking bedroeg het aantal slachtoffers van fietsendiefstal 4,1 procent. Daarmee worden er in Nederland meer mensen gehackt dan dat er fietsen worden gestolen.

De definitie van hacken is overigens het binnendringen van een computer, e-mailaccount, website of profiel. Aangezien dit in sommige gevallen ook geheel automatisch gebeurd is dit wel makkelijker dan het stelen van een fiets. Bij het hacken zijn echter ook vaker hoogopgeleiden dan laagopgeleiden het slachtoffer. Net zoals bij de andere vormen van cybercrime zijn hoogopgeleiden bij hacken vaker de dupe dan laagopgeleiden.