Techgiganten betalen 373 miljoen compensatie voor illegale afspraken

Abonneer je gratis op Techzine!

Adobe, Apple Google en Intel betalen gezamenlijk 415 miljoen dollar, omgerekend 373 miljoen euro, aan compensatie aan zo’n 64.000 personeelsleden. Dat is de conclusie na een schikking in een lang lopende rechtszaak tussen de bedrijven en een groot deel van hun personeel. De bedrijven hadden illegale afspraken gemaakt om geen personeel van elkaar te stelen.

De vier techgiganten hebben illegale afspraken met elkaar gemaakt om geen personeel van elkaar over te nemen, om ervoor te zorgen dat de salarissen niet de pan uit reizen. Dat is echter alles behalve legaal en toen de personeelsleden daarachter kwamen werd besloten de bedrijven aan te klagen. In totaal voegde zo’n 64.000 werknemers zich bij de rechtszaak en werden er bewijzen gevonden.

E-mails tussen voormalige Google-ceo Eric Schmidt en de inmiddels overleden Apple-oprichter Steve Jobs toonde aan dat er afspraken zijn gemaakt. Volgens de rechter was voornamlige Jobs degene die het plan realiseerde en zorgde voor rust op de arbeidsmarkt. Zo liet Schmidt in een e-mail weten aan Jobs dat een headhunter van Google zou worden ontslagen omdat hij een Apple-medewerker een baan had aangeboden.

In een eerder uitspraak in deze class action rechtszaak kregen de 64.000 werknemers al een vergoeding toegewezen van 324 miljoen dollar, hoewel zij daarmee akkoord gingen, vond de rechter de compensatie aan de lage kant en gebruikte zijn vetorecht om de schikking te verwerpen, zodat er een hogere compensatie regeling zou komen.

In januari lieten de bedrijven al weten te gaan schikken, de rechter had aangegeven dat die minimaal 380 miljoen dollar verwacht als schikking en de bedrijven keren nu 415 miljoen dollar uit. Alles bij elkaar een ruime schikking die ongetwijfeld niet meer op bezwaren zal stuitten.