Tele2 moet 11,5 miljoen betalen aan KPN voor gebruik wijkcentrales

Abonneer je gratis op Techzine!

De rechtbank in Rotterdam heeft uitspraak gedaan in een zaak tussen KPN en Tele2. KPN had Tele2 aangeklaagd omdat het de kosten voor het gebruik van de wijkcentrales niet wilde betalen. De rechter heeft Tele2 nu veroordeeld tot het betalen van 11,5 miljoen aan KPN.

De Autoriteit Consument en Markt heeft KPN de verplichting opgelegd dat het zijn netwerk moet openstellen voor concurrenten, zodat concurrenten ook vaste telefonie en internet kunnen aanbieden. Tele2 maakt daar al jaren gebruik van en heeft ervoor gekozen om alleen het laatste stukje KPN-netwerk te gebruiken van de wijkcentrale naar het huis van de eindgebruiker. Tele2 legt zelf glasvezelverbindingen aan naar deze wijkcentrales.

Tele2 heeft hierdoor toegang nodig tot de wijkcentrales, de bedrijven hadden hiervoor een overeenkomst gesloten bestaande uit een eenmalig bedrag en een periodiek bedrag dat Tele2 aan KPN zou betalen. Over deze overeenkomst ontstond echter onenigheid want Tele2 was het niet eens met de kosten die KPN rekende, waarop Tele2 naar de ACM stapte en die oordeelde dat Tele2 minder hoefde te betalen aan KPN. Laatste genoemde kon zich daar niet vinden en besloot Tele2 voor de rechter te dagen, de rechtbank in Rotterdam heeft nu de beslissing van de ACM verworpen en geoordeeld dat Tele2 het volledige bedrag van 11.524.846,91 euro moet betalen aan KPN.

Of de zaak daarmee is afgedaan of dat Tele2 nog in hoger beroep gaat is onduidelijk.