1 min

Google wordt door de rechtbank in Seoul, Zuid Korea, gedwongen om bekend te maken welke persoonlijke gegevens er van 6 activisten zijn doorgespeeld aan de Amerikaanse inlichtingendienst NSA. Volgens de Koreaanse wet mogen burgers bij dienstverleners opvragen met wie hun data is gedeeld en moeten de bedrijven daar gehoor aan geven.

Vorig jaar juli spande zes activisten in Zuid-Korea een rechtszaak aan tegen Google, omdat het bedrijf niet wilde vertellen met welke instanties hun persoonlijke gegevens was gedeeld. Daardoor ontstond het vermoeden dat Google de gegevens mogelijk met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft gedeeld. De rechtbank heeft nu geoordeeld in het voordeel van de activisten en Google zal nu met de billen bloot moeten. Google moet een volledige lijst aanleveren met alle instanties waarmee de persoonlijke gegevens zijn gedeeld, ook als de inlichtingendiensten zoals de NSA zijn. De activisten eiste ook een schadevergoeding van 3 miljoen Koreaanse WON, omgerekend iets minder dan 2350 euro, maar die werd afgewezen door de rechtbank.

De zes activisten zijn lid van de Zuid-Koreaanse Amnesty International en enkele andere organisaties. Op basis van uitgelekte documenten van Edward Snowden krijgen zij het vermoeden dat hun gegevens mogelijk zijn doorgespeeld aan de NSA. Daar zal nu duidelijkheid over komen.