2min

Het Duitse parlement heeft een wet aangenomen waarmee Duitse telecomproviders verplicht worden om telefoon- en internetgevens op te slaan voor een periode van tien weken. In Nederland wordt nog gewerkt aan een nieuwe bewaarplichtwet, deze kwam eerder dit jaar te vervallen omdat die in strijd was met de Europese wet.

Duitse telecomprovider moeten de metadata van telefoongesprekken en dataverkeer gaan bewaren voor een periode van tien weken. Hieronder vallen websites die worden bezocht maar ook de onderwerpen en geadresseerde in e-mailconversaties. Verder uiteraard nummers die worden gebeld en hoelang deze gesprekken duren. De inhoud van berichten en telefoongesprekken mag niet worden opgeslagen. Verder worden de locatiegegevens van mobiele telefoons ook opgeslagen maar deze worden geen tien weken maar slechts vier weken bewaard.

Verder moeten de telecomproviders de gegevens opslaan op servers die zijn geplaatst in Duitsland en niet daar buiten. De providers zullen dus zelf eigen hardware in moeten zetten voor de opslag van deze gegevens en mogen deze niet opslaan in de cloud bij bijvoorbeeld Amazon of Microsoft.

Deze wetgeving biedt de Duitse politie een extra handvat om criminaliteit op te sporen en te bestrijden. Bewaarplichtwetgeving is in Europa redelijk omstreden sinds het Europese Hof de Europese regelgeving van tafel veegde omdat die in strijd was met andere Europese regels omtrent de privacy van de burgers. In Nederland wordt momenteel gewerkt aan een nieuwe bewaarplichtwet, waarbij de politie opnieuw toegang krijgt tot de gegevens van burgers. Met het wegvallen van de bewaarplicht in Nederland wordt de politie beperkt in zijn mogelijkheden tot opsporing. Wel komt er in Nederland een extra toetsing door een rechter voordat de gegevens mogen worden gebruikt. Iets wat een vereiste is omdat de wet anders niet voldoet aan de Europese regels.